Engagement op aandeelhoudersvergaderingen
De VBDO heeft al sinds 1995 ervaring met engagement bij bedrijven. Kort gezegd betekent dit dat we als aandeelhouder in gesprek gaan met bedrijven om zich te laten committeren aan duurzame verandering. Jaarlijks bezoeken we de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) van om en nabij 40 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen en stellen kritische vragen ter bevordering van hun duurzame prestaties op verschillende thema’s.
Ook verzorgen we engagement uit naam van individuele vermogensbeheerders, waarbij we in overleg de thema’s en vragen vaststellen.
Collectieve engagement
Collectieve engagement van de VBDO bestaat onder andere uit uitgebreid onderzoek en het opzetten van werkgroepen, met als uiteindelijk doel om in gesprek te gaan met achterblijvende ondernemingen.
In 2022 zijn we gestart met een collectief engagementtraject voor biodiversiteit in de mijnbouwsector. In 2023 zijn we begonnen met het betrekken van bedrijven bij plasticvervuiling (aan de vraagkant) en vanaf 2024 hebben we ons gecommitteerd aan het collectief realiseren van verantwoorde nikkel toeleveringsketens.
Plastic (2023-)
- Op 3 mei 2023 publiceerden we een statement over plastic, ondertekend door 190 institutionele beleggers;
- Lopend overleg met 38 FMCG- en supermarkten, waaronder The Coca-Cola Company, Unilever, PepsiCo, Danone, Ahold Delhaize, Nestlé en Henkel;
- Er zijn brieven gestuurd naar Europarlementariërs over de EU-verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) om de Europese Commissie op te roepen haar ambitie voor afvalpreventie en hergebruik te handhaven;
- Er zijn brieven gestuurd naar de leden van de High Ambition Coalition for a Global Plastics Treaty (HAC) om op te roepen tot wereldwijde bindende regels;
- Dit traject wordt mede gefinancierd door ClientEarth en Oceana.
Verantwoorde toeleveringsketens voor de (EV)-nikkelindustrie (2024-)
- Op 20 februari 2024 publiceerden de VBDO en Rainforest Foundation Norway (RFN) een statement, ondertekend door 31 institutionele beleggers. Het statement is een oproep voor bedrijven, om hun zorgvuldigheid op milieu- en sociaal gebied te verbeteren in de nikkel toeleveringsketens van de industrie voor elektrische voertuigen (EV). Ze vragen om eisen voor verantwoorde mijnbouw in hun beleid voor de mineralenketen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld tijdgebonden toezeggingen doen om ontbossingsvrije nikkelleveringsketens te hebben;
- In juni 2024 startte een samenwerking met 28 EV-autofabrikanten en EV-batterijproducenten, waaronder Tesla, Stellantis, Volkswagen, Toyota, Samsung SDI en BYD.
- Gefinancierd door Rainforest Foundation Norway (RFN);
- Ondersteund door Earthworks, Transport and Environment (T&E), Mighty Earth, Madani Berkelanjutan, Auriga, Fern, Climate Rights International, Forest Watch Indonesia, Satya Bumi, IUCN NL en AidEnvironment.
Biodiversiteit en mijnbouw (2022-)
Mijnbouw speelt een cruciale rol in de energietransitie en de druk op deze sector zal de komende jaren alleen maar toenemen. In samenwerking met een groep investeerders is de VBDO bezig met collectieve engagementen met verschillende grote mijnbouwbedrijven. Specifiek gaat het om de thema’s biodiversiteit, ontbossing, natuurgebieden, FPIC voor inheemse volken en lokale gemeenschappen en aansluiting bij internationale standaarden (zoals IRMA).
Sinds 2020 loopt er een engagementproces voor het thema waterbeheer en in 2022 is dit uitgebreid naar biodiversiteit. Er zijn engagementgidsen geschreven voor de drie publiek beschikbare thema’s (waterbeheer & mijnbouw, biodiversiteit & mijnbouw en landschapsherstel & mijnbouw). Ook is er een investeerdersverklaring opgesteld over waterbeheer, die door een grote groep (internationale) investeerders is onderschreven.
IUCN NL financiert grotendeels de collectieve inzet van de VBDO op het gebied van biodiversiteit en mijnbouw. Het werk wordt gedaan vanuit het Bottom Line! partnerschap.