nl nl en en

Seminar Investeren in de (EV) energietransitie

  • Datum: 12/11/2024
  • Tijd: 15:00 - 17:00
  • Locatie: Louwman Museum, Den Haag

NB. Dit evenement wordt ondersteund door BlackRock, de voertaal is Engels. 

De energietransitie is een van de meest urgente maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De overgang naar een duurzame energievoorziening is cruciaal om de opwarming van de aarde te beperken en een toekomstbestendige economie te waarborgen.

Voor investeerders biedt deze transitie zowel enorme kansen als uitdagingen. De verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zonne-energie en waterstof creëert nieuwe markten en technologieën, wat aantrekkelijke investeringsmogelijkheden oplevert. Tegelijkertijd brengt de complexiteit van regelgeving, technologie en financiering uitdagingen met zich mee.

Hoewel we het thema breed benaderen, zal de focus met name liggen op de EV-industrie en haar toeleveringsketen.

Dit seminar biedt u de nodige inzichten in hoe u kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst en tegelijkertijd een helder beeld krijgt van de groeiende investeringsmogelijkheden binnen de energietransitie.

Programma

  • 15:00 | Woord van welkom| Angelique Laskewitz, VBDO
  • 15:10 | Navigating the Energy Transition Investor Landscape (n.a.v. de themastudie Asset managers facing the energy transition) | Freek van Til, VBDO
    Benodigde investeringen in de energietransitie schieten nog ruim te kort. Uit onderzoek van de VBDO blijkt dat veel vermogensbeheerders een grote uitdaging zien in de complexiteit van de energietransitie. Voor het nemen van de juiste stappen, gaat Freek onder andere in op de verschillende initiatieven die vermogensbeheerders hierbij kunnen helpen en geeft hij een overzicht van de EU-wetgeving die een belangrijke rol speelt in het versnellen van de energietransitie. Het belang van goede ESG-integratie en oog voor (negatieve) impact is essentieel in het realiseren van een eerlijke en verantwoorde energietransitie. Initiatieven zoals VBDO’s investor initiative on responsible nickel supply chains helpen bij het waarborgen van een eerlijke en verantwoorde mijnbouwpraktijk. Standaarden zoals IRMA zijn daarbij cruciaal, niet alleen voor bedrijven maar ook voor investeerders.
  • 15:30 | BlackRock Transition Scenario | Charlotte Månsson, BlackRock
    De overgang naar een koolstofarme economie is een grote structurele verschuiving die we economieën, sectoren en bedrijven zien herprogrammeren. Deze mega kracht ontvouwt zich in de komende decennia – en speelt zich nu al af op markten. De effecten creëren complexiteit, risico en kansen voor bedrijven en investeerders. Het BlackRock Investment Institute Transition Scenario (BIITS) is ons raamwerk voor het volgen van de overgang naar een koolstofarme economie – een van de verschillende krachten die markten overspoelen – om te helpen met het beoordelen van de investeringskansen en risico’s die het met zich meebrengt.
  • 16:00 | Korte pauze
  • 16:10 | The True Cost of EV Growth: How Nickel and Mineral Extraction Fuel Deforestation | Jasmine Puteri, Rainforest Foundation Norway
    Naarmate de wereldwijde vraag naar elektrische voertuigen groeit, neemt ook de druk op tropische bossen toe, wat leidt tot ontbossing, vernietiging van ecosystemen en aanzienlijke gevolgen voor inheemse gemeenschappen waarvan de gronden vaak het doelwit zijn van mijnbouw. ​​De sessie zal de echte gevolgen van deze activiteiten onderzoeken, waarbij wordt benadrukt hoe mijnbouwconcessies ontbossing en landconflicten veroorzaken. Investeerders zullen leren hoe hulpmiddelen zoals geospatiale mapping hen kunnen helpen deze risico’s te beoordelen en te beperken. Door actieve betrokkenheid bij bedrijven kunnen investeerders invloed uitoefenen op een meer verantwoorde winning van hulpbronnen, door hun portefeuilles af te stemmen op duurzaamheid op de lange termijn en tegelijkertijd bosecosystemen en inheemse rechten te beschermen.
  • 16:30 | Energy transition in mobility: a multi-path and integrated approach | Wilbert Muilenburg & Erwin Jongh | Louwman
    Wilbert zal een toelichting geven over de ondersteuning die Louwman Energy geeft, aan MKB-ers en de uitdagingen die zij ervaren bij het transformeren van een brandstof aangedreven, naar een volledig batterij elektrisch aangedreven wagenpark.
  • 17:00 | Afsluiting, bezoek aan Louwman museum (begane grond) & borrel

Sprekers

  • Freek van Til (Project Manager Sustainability & Responsible Investment bij VBDO) richt zich op het promoten van duurzame investeringen binnen de financiële sector, met een scherp begrip van zowel financiële als niet-financiële risico’s die samenhangen met biodiversiteitsverlies. Zijn projecten zijn gericht op het beschermen van natuurlijke ecosystemen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de maatschappelijke impact op gemeenschappen en bredere sociale structuren.
  • Charlotte Mansson (Head of Sustainable & Transition Solutions, Nordics & Netherlands bij BlackRock) heeft uitgebreide ervaring met duurzame investeringen en adviseert investeerders wereldwijd over duurzaamheids- en transitievraagstukken en -trends, waaronder de ontwikkeling van een koolstofarme transitiestrategie en verantwoord beleggingsbeleid, natuurlijk kapitaal en biodiversiteit, ESG-gegevens en -analyses in verschillende activaklassen, beheerspraktijken en het aansturen van dialogen met belangrijke belanghebbenden.
  • Jasmine Puteri (Senior Palm-oil, Logging and Extractive Industries Supply Chain Advisor voor het Deforestation-free Markets team van Rainforest Foundation Norway), was voorheen senior adviseur voor het Indonesische team en heeft diepgaande kennis en stevige ervaring met het werken aan oorzaken van ontbossing en grondstoffen in Indonesië. Ze adviseert over duurzaamheidsmaatregelen voor grondstoffen zoals palmolie, houtkap en extractieve industrieën.
  • Wilbert Muilenburg (Sales Manager bij Louwman Energy), is getrouwd met Yvette, vader van Fleur (24) en Björn (21), Bachelor Automotive Engineer. Als afgestudeerd Automotive Engineer met een lange carrière “tussen de wielen”, kan hij bogen op een brede kennis en werkervaring binnen de automotive industrie. Zijn kennis en werkervaring variëren van sales (nieuw en gebruikt), aftersales, netwerkontwikkeling en marketing tot projectmanagement. Alles vanuit zowel een retail- als een groothandelsperspectief, in binnen- en buitenland. Met zeer uitgebreide expertise op het gebied van digitalisering en optimalisatie van automotive sourcing, inruil- en remarketingprocessen en werkzaam binnen de Louwman Group als Sales Manager Louwman Energy, waar hij betrokken is bij het ondersteunen van fleetowners bij de overgang van brandstof aangedreven voertuigen (ICE) naar elektrisch aangedreven voertuigen (BEV).
  • Erwin Jongh (Programma manager Zero Emission & Zero Emission Champion – battery & hydrogen electric – bij Louwman Energy), begon zijn carrière bij Louwman Group 24 jaar geleden toen Toyota de eerste generatie hybride elektrische Prius lanceerde. Een game-changer voor zowel de markt als voor hemzelf. Sindsdien heeft hij gewerkt in verschillende gebieden van de ecosystemen van Toyota en Louwman met als gemeenschappelijk doel om schonere en groenere mobiliteitsoplossingen te bieden. Wat veel meer is dan alleen een auto. Optreden als tussenpersoon tussen de eindgebruikers, het retailnetwerk, de OEM-fabrikant en de overheid is zijn rol, alle elementen zoveel mogelijk oplossen, adviseren en lesgeven, en ten slotte proposities op de markt brengen.

Aanmelden

Registreren voor dit evenement kan via onderstaande aanmeldknop. U ontvangteen e-mail ter bevestiging. Kort voor aanvang van het evenement sturen wij u nog bericht met praktsiche informatie. Bent u toch verhinderd? Laat ons dit weten, er is beperkt plek beschikbaar.

Bezoek aan Louwman Museum

Tijdens de borrel mag u (kosteloos) op eigen gelegenheid de begane grond van het museum bezoeken.

 

Aanmelden