Kinderarbeid is een belangrijk thema binnen de Nederlandse financiële sector. En hoewel het in sommige gevallen ook een materieel risico kan zijn, gaat het bij kinderarbeid toch vooral om het ethische aspect. Niemand wil in kinderarbeid beleggen. En toch doen we het…
De VBDO heeft in samenwerking met de alliantie Work: No Child’s Business de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar hoe Nederlandse financiële instellingen omgaan met het thema kinderarbeid binnen hun verantwoord beleggingsbeleid. Uitsluiting komt naar voren als meest gebruikte instrument.
Hoe is kinderarbeid te voorkomen?
De vraag is echter: hoe doe je dat? Want hoewel 82% van onderzochte partijen zegt kinderarbeid uit te sluiten, durf ik te zeggen dat ze bijna allemaal wel degelijk in kinderarbeid beleggen via de ketens van grote bedrijven. Kinderarbeid is nauwelijks uit te sluiten. Natuurlijk reageren institutionele beleggers wanneer er misstanden aan het licht komen. Maar niet alleen ben je dan te laat, je weet dan ook dat er veel meer gevallen zijn die wellicht nooit zichtbaar worden. Wat dan wel?
Wij verwachten een meer proactieve houding van de Nederlandse financiële sector. Formuleer concreet beleid, specifiek op kinderarbeid, in plaats van het alleen mee te nemen in de OECD Guidelines en de UN Global Compact. Kinderarbeid is natuurlijk gekoppeld aan vele andere thema’s, zoals leefbaar loon, maar door hier specifiek beleid op vorm te geven en concreet te maken hoe je kinderarbeid tegen gaat, leg je een fundament voor due diligence. En hoewel wetgeving inzake due diligence teleurstellend lang op zich laat wachten, komt deze er wel degelijk aan.
De rol van engagement
Uit ons onderzoek blijkt ook dat engagement wordt aangedragen als meest effectieve instrument, maar hier wordt tegelijkertijd nog heel weinig gebruik van gemaakt. Wij zouden graag zien dat er ook echt specifiek op kinderarbeid engagement wordt gevoerd en niet alleen op overkoepelende sociale thema’s.
Daarnaast hopen we te zien dat beleggers de handen ineenslaan en samen het gesprek aangaan om de druk bij bedrijven op te voeren. Een veelgehoord argument voor het gebrek aan actie is dat er te weinig data voor handen zijn. Deze data liggen vaak bij lokale NGO’s en vakbonden. Hier kan de informatie vandaan worden gehaald om onder andere te gebruiken in de gesprekken met bedrijven. Kortom: partner up en ga proactief te werk. Alleen zo kan de financiële sector een echte bijdrage leveren aan het bestrijden van kinderarbeid.
Bron
Deze column verscheen eerder al bij Financial Investigator.