nl nl en en

Biodiversity benchmark pilot belangrijkste resultaten

Download

Publicatie: Business & Biodiversity Benchmark (Pilot): Key Results

We verliezen in hoog tempo biodiversiteit: het WWF Living Planet-rapport concludeert dat een miljoen soorten met uitsterven wordt bedreigd. Bovendien heeft 81% van de Europese beschermde habitats een matige tot slechte beschermingsstatus.

Daarom hebben we onderzocht hoe Nederlandse financiële instellingen en bedrijven omgaan met biodiversiteit. Hierbij hebben we de belangrijkste uitdagingen en best practices geïdentificeerd. Drie jaar lang heeft VBDO biodiversiteit als centraal thema gehad in ons AGM engagementtraject. In die periode hebben we gezien dat bedrijven zich steeds bewuster worden van de relatie tussen het bedrijfsleven en biodiversiteit, maar dat zij moeite hebben om biodiversiteit daadwerkelijk te integreren in hun bedrijfsvoering.

Om de transparantie en aanpak van Europese bedrijven op het gebied van biodiversiteit te verbeteren, hebben we in samenwerking met PwC de Biodiversity & Business Benchmark ontwikkeld.

De afgelopen maanden hebben we uitgebreid desk- en literatuuronderzoek gedaan en overlegd met diverse belanghebbenden, waaronder bedrijven, kennisinstellingen, overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties. Dit heeft geleid tot een methodologie die aansluit bij zowel bestaande als toekomstige regelgeving en internationale afspraken. Daarnaast hebben we een pilot uitgevoerd, waarbij we de concept benchmarkvragenlijst hebben getest door 15 bedrijven te beoordelen op basis van openbaar beschikbare informatie.

Deze benchmark evalueert bedrijven op vier pijlers, in lijn met de CSRD:

  • Bedrijfsmodel en strategie: Is biodiversiteit een materieel onderwerp en heeft het bedrijf biodiversiteitsgerelateerde risico’s, effecten, afhankelijkheden en kansen geïdentificeerd?
  • Beleid: Heeft het bedrijf biodiversiteitsgerelateerde risico’s, effecten, afhankelijkheden en kansen vertaald naar effectief beleid?
  • Acties en implementatie: Identificeert en implementeert het bedrijf biodiversiteitsgerelateerde kernacties?
  • Doelstellingen en statistieken: Heeft het bedrijf effectieve doelstellingen vastgesteld, de effectiviteit ervan bijgehouden en hierover verantwoording afgelegd?

Het leidende principe van deze benchmark zijn de vijf belangrijkste oorzaken van biodiversiteitsverlies:

  1. Verandering in land- en zeegebruik
  2. Overexploitatie van organismen
  3. Klimaatverandering
  4. Vervuiling
  5. De introductie van invasieve soorten

De eerste, belangrijkste resultaten van de pilot zijn nu beschikbaar.