Opvallendste VBDO-nieuws in 2023: bpfBOUW stoot ABP na jaren van de troon als meest duurzame pensioenfonds. Waaraan dankt het pensioenfonds de eerste plaats in jullie jaarlijkse lijst?
“De verschillen zijn klein, maar bpfBOUW scoorde op de schaal van 5 een 4,8, nipt gevolgd door ABP met een 4,7 en PME met een 4,5. In de beoordeling weegt de daadwerkelijke uitvoering van het beleggingsbeleid zwaar mee. We kijken bijvoorbeeld naar stembeleid en impactinvesteringen. Het is uniek dat een fonds zo hoog scoort, voor het eerst hebben we vijf sterren toegekend.
Het is ook mooi dat er bij bpfBOUW een vrouw aan het roer staat, Eline Lundgren. Slechts in één op de tien besturen van de fondsen zitten evenveel vrouwen als mannen. En maar twee van de 49 grootste pensioenfondsen hebben meer vrouwen dan mannen in het bestuur. Het is nog steeds een mannenwereld.”
Je zou zeggen: 4,8 van de 5 punten, dan zijn we er toch wel zo’n beetje. Wat ontbreekt er nog aan?
“We krijgen natuurlijk wel kritiek van bijvoorbeeld NGO’s, die zeggen dat het bij de pensioenfondsen allemaal nog beter moet. En dat is ook zo: de fondsen zijn er nog lang niet. Dus nu gaat het erom wat de volgende stap is. Er moeten nieuwe dingen zijn te bevechten, anders kun je wel heel makkelijk in de top blijven hangen.
Daarom is het nodig de lat hoger te leggen. Komend jaar gaan we meer kijken naar waar je echt het verschil maakt: waar draag je echt bij aan een schonere, rechtvaardigere wereld? Pensioenfondsen kunnen meer daadwerkelijk investeren in de energievoorzieningen, bijvoorbeeld door geld te stoppen in hernieuwbare energie. Maar je kunt ook denken aan de gezonde, duurzame kant van de voedselvoorziening: gooi vleesbedrijven uit de portefeuille en kies voor concepten als Beyond Meat. En investeer niet in bedrijven die er agressieve belastingpraktijken op nahouden. Echte duurzaamheid vraagt om reële impact en veranderingen.
Ik sluit niet uit dat bij onze volgende lijst kleinere pensioenfondsen in de top staan, ook al hebben ze minder capaciteit dan de grote fondsen. Dit jaar schiet pensioenfonds Achmea omhoog. Zo’n klein fonds is heel standvastig in zijn beleid. Echt mooi.”
Waar moet de komende jaren de nadruk op liggen?
“Het is allereerst belangrijk dat duurzaamheid echt leeft bij de fondsbesturen en is verankerd in de beleggingsstrategieën. We zien het liefst actieve betrokkenheid van de bestuurders. Zij moeten de verantwoordelijkheid nemen en zich uitspreken over wenselijke transities. Dan kan de portefeuillemanager ernaar handelen. De samenleving vraagt erom. De druk neemt toe, ook pensioendeelnemers laten zich horen. Het rendementsdenken is veranderd, het is niet meer alleen financieel, maar ook maatschappelijk. Een gezonde omgeving gaat boven alles.”