Managementsamenvatting
Conclusie
Concluderend hebben alle 35 bedrijven in het kader van dit rapport dit jaar belangrijke stappen gezet richting implementatie van de geselecteerde thema’s. Wat betreft natuurlijk kapitaal en leefbaar loon kan er sprake zijn van incrementele vooruitgang. Het meest opvallende is dat dit rapport de opname van de Sustainable Development Goals (SDG’s) in de publieke bedrijfsinformatie laat zien. Alle bedrijven zouden een holistische visie op alle drie de thema’s moeten ontwikkelen, waarbij de SDG’s als leidraad dienen.
In het derde opeenvolgende jaar dat natuurlijk kapitaal door VBDO wordt aangepakt, laten onze bevindingen zien dat alle bedrijven verwijzen naar natuurlijk kapitaal in hun jaarverslag of andere publieke informatie. Bedrijven rapporteren goed over hun impact op natuurlijk kapitaal en voegen hun impact in de toeleveringsketen steeds vaker toe aan deze beoordeling. Daarnaast ondernemen bijna alle bedrijven specifieke actie om natuurlijk kapitaal te behouden. Ze dragen bij aan het opruimen van oceanen, betrekken duurzaam, implementeren groene daken of worden 100% circulair. Dit jaar werden bedrijven ook beoordeeld op de vraag of ze hun afhankelijkheid van ecosysteemdiensten, zoals water- en luchtzuivering en habitats voor soorten, openbaar maken. Veel bedrijven specificeren afhankelijkheden voor hun eigen activiteiten, terwijl de afhankelijkheid van de toeleveringsketen zelden wordt genoemd. Bedrijven missen ook regelmatig het systemische karakter van risico’s op het gebied van natuurlijk kapitaal. Tot slot kunnen Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hun duurzaamheidsprestaties op het gebied van natuurlijk kapitaal verbeteren met concrete, meetbare en tijdsgebonden doelstellingen.
In 2018 wordt de aanhoudende trend van adoptie van het concept leefbaar loon hervat. Meer dan de helft van de beoordeelde bedrijven verwijst in hun openbare informatie naar leefbaar loon. Acht bedrijven hebben formele toezeggingen gedaan om leefbaar loon toe te passen in hun eigen activiteiten. Twee bedrijven hebben een beoordeling gedaan van leefbaar loon voor hun beloningsstructuren en correcties doorgevoerd op basis van de resultaten. Het betalen van leefbaar loon in de toeleveringsketen en het auditen van dit probleem is voor de meeste bedrijven op dit moment echter een stap te ver. VBDO ziet een bemoedigende trend met betrekking tot de vorming van speciale werkgroepen over leefbaar loon. Vooral de financiële sector wil graag met bedrijven in hun portefeuilles in gesprek over leefbaar loon.
Bovenal moedigen we bedrijven aan om samen te werken aan dit onderwerp om concurrentie-uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen. Het tweede jaar dat VBDO zich bezighoudt met de Sustainable Development Goals, liet het potentieel van de doelen zien. Over het algemeen zijn de SDG’s gemeengoed geworden voor bedrijven om over te rapporteren. Vrijwel elk bedrijf verbeterde zijn prestaties op dit thema. Dit resulteerde in een bijna verdubbelde geaggregeerde gemiddelde score van bedrijven in scope vergeleken met vorig jaar.
Veel bedrijven zijn aanvullende initiatieven en partnerschappen gestart om bij te dragen aan de SDG’s. Enkele voorbeelden zijn: het formuleren van een SDG-gebaseerd best-in-class beleid voor investeringen, samenwerken met VN-organisaties om universele gezondheidszorg te bevorderen en het creëren van een open-source kenniscentrum voor de SDG’s. Toch stellen bedrijven vaak geen doelen om bij te dragen aan de SDG’s die materieel zijn voor hun bedrijf. Bedrijven zouden de extra zakelijke kansen die de SDG’s bieden, moeten zien.
Volgend jaar verwacht VBDO meer concrete praktijken om bij te dragen aan specifieke en relevante SDG’s en meetbare doelen in lijn met de criteria die door de Verenigde Naties zijn gedefinieerd.
Aanbevelingen
Natuurlijk kapitaal
• Kies niet zomaar een selectie van kwesties. Beoordeel in plaats daarvan de afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal en de (systemische) risico’s voor het bedrijf.
• Voer een beoordeling uit van natuurlijk kapitaal voor de toeleveringsketen, inclusief afhankelijkheden, impact en (systemische) risico’s.
• Stel concrete, meetbare en tijdsgebonden doelen om natuurlijk kapitaal te behouden.
• Gebruik wetenschappelijk vastgestelde indicatoren en tools voor KPI’s en het stellen van doelen.
Leefbaar loon
• Voer een beoordeling uit van de impact van het betalen van een leefbaar loon op de bedrijfsvoering.
• Integreer het concept van leefbaar loon in financiële besluitvorming, portefeuilleanalyse en betrokkenheidsgesprekken met bedrijven.
• Gebruik op wetenschap gebaseerde indicatoren, zoals de loonindicator en Asia Floor Wage.
• Neem leefbaar loon op in de gedragscode voor leveranciers. Voer audits uit op de betaling van leefbaar loon in de toeleveringsketen en stel klokkenluiderspraktijken in om naleving af te dwingen.
• Werk samen met andere bedrijven in de sector om samen (concurrerende) uitdagingen aan te pakken en voor gezamenlijke belangenbehartiging.
Sustainable Development Goals (SDG’s)
• Stel praktijken in die specifiek zijn opgezet om de SDG’s te bereiken die zijn geïdentificeerd als materieel voor de kernactiviteiten.
• Integreer de SDG’s in investeringsbeslissingen, bijvoorbeeld door ze te gebruiken als indicator voor de selectie (of uitsluiting) van bedrijven.
• Stel concrete, meetbare en tijdgebonden doelen in lijn met de indicatoren die door de Verenigde Naties worden verstrekt.
• Vorm partnerschappen met bedrijven, NGO’s, financiële instellingen en overheden om de SDG’s samen te bevorderen