nl nl en en

AGM Report 2017: Walk the Walk

Download

Publicatie: AGM Report 2017: Walk the Walk

Management Samenvatting

Conclusie

In het algemeen hebben 38 bedrijven binnen de reikwijdte van het onderzoek significante vooruitgang geboekt op de door VBDO geselecteerde thema’s (natuurlijk kapitaal, leefbaar loon, Duurzame Ontwikkelingsdoelen) in het afgelopen jaar.

Bemoedigende vooruitgang is te zien op het gebied van natuurlijk kapitaal, een thema dat VBDO voor het tweede opeenvolgende jaar behandelt. Bijna alle bedrijven tonen een algemeen bewustzijn van kwesties met betrekking tot natuurlijk kapitaal en hoe ze deze kwesties beïnvloeden. Ze noemen verschillende risico’s met betrekking tot hun operaties en hebben een beleid waarin indicatoren voor natuurlijk kapitaal zijn opgenomen. VBDO is verheugd te zien dat veel bedrijven concrete doelen op dit gebied zijn gaan stellen. Niettemin worden relevante kwesties zoals verlies van biodiversiteit, waterbeheer en bodemdegradatie slecht aangepakt. Bedrijven zouden nog vooruitgang kunnen boeken bij het aangeven en beheren van risico’s en impacts in hun toeleveringsketen en het berekenen van externaliteiten. Broeikasgasemissies zijn dit jaar niet opgenomen in het thema natuurlijk kapitaal. Deze beslissing heeft ertoe geleid dat veel bedrijven lagere scores hebben ontvangen dan het voorgaande jaar.

VBDO heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar aandacht besteed aan het betalen van een leefbaar loon. Vorig jaar behandelden slechts enkele bedrijven leefbare lonen. De aanhoudende inspanning op dit gebied heeft zijn vruchten afgeworpen. De resultaten van dit jaar laten zien dat aanzienlijk meer bedrijven in hun beleid het belang van het betalen van een leefbaar loon vermelden. Er blijven echter drie uitdagingen bestaan. Ten eerste beschouwen veel bedrijven het risico van onderbetaling niet als relevant voor hun bedrijf, aangezien hun personeelsbestand overwegend hooggeschoold is. Onderbetaling is echter een relevant risico in opkomende markten en de toeleveringsketen van bedrijven. Ten tweede vinden bedrijven het uitdagend dat internationaal geaccepteerde definities nog steeds ontbreken. Ten slotte verhoogt het gebrek aan gemeenschappelijke normen en methoden de moeilijkheid voor bedrijven om leefbare loontarieven in te voeren. Bewustwording en kennis moeten op deze onderwerpen worden opgebouwd. Gezamenlijke inspanningen om de hele toeleveringsketen te veranderen zijn essentieel. VBDO moedigt pioniers aan om dit onderwerp verder te verkennen en hun ervaringen te delen.

Dit was het eerste jaar dat de VBDO bedrijven aanmoedigde om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in hun CSR-strategieën te omarmen. De resultaten verschillen sterk tussen de bedrijven, maar zijn bemoedigend. Veel bedrijven hebben een materialiteitsanalyse uitgevoerd om relevante SDG’s te selecteren en deze doelen te koppelen aan hun bestaande CSR-strategie. Er zijn enkele bemoedigende voorbeelden van het starten van partnerschappen om de doelen te bereiken. De volgende stappen moeten zich concentreren op het stellen van concrete en meetbare ambities in lijn met de doelstellingen, en de voortgang dienovereenkomstig meten.

Aanbevelingen

Natuurlijk kapitaal

  • Beoordeel de impact, risico’s en afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal voor uw bedrijf, inclusief onderwerpen zoals water biodiversiteit, landgebruik en bodemdegradatie;
  • Identificeer impact, risico’s en afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal voor uw toeleveringsketen;
  • Stel concrete, meetbare en tijdgebonden doelen om de voortgang op natuurlijke kapitaalindicatoren te volgen;
  • Begin met het opnemen van de milieuexternaliteiten van uw bedrijfsactiviteiten in uw projectrekeningen.

Leefbaar loon

  • Werk samen met andere organisaties om bestaande methoden te delen en te leren van best practices;
  • Identificeer belangrijke risico’s met betrekking tot het betalen van een leefbaar loon, zowel in uw eigen operaties als in de hele toeleveringsketen;
  • Formeel vastleggen van de verplichting om een leefbaar loon te betalen, in uw eigen operaties: (bijv. in uw gedragscode);
  • Integreer het betalen van een leefbaar loon in de inkoopbeslissingen van de inkoopafdeling;
  • Voer due diligence uit bij leveranciers om te beoordelen of zij een leefbaar loon betalen;
  • Stel een relevante tijdgebonden ambitie vast voor het betalen van een leefbaar loon in (delen van) uw toeleveringsketen.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

  • Voer een materialiteitsanalyse uit om te bepalen welke SDG’s het meest relevant zijn voor uw bedrijf;
  • Creëer nieuwe zakelijke kansen die een positieve impact hebben op de geïdentificeerde SDG’s;
  • Stel meetbare, tijdgebonden doelen;
  • Rapporteer over de voortgang om de doelen concreet te maken;
  • Vorm partnerschappen met andere bedrijven, overheden en NGO’s om de impact te vergroten.

Verplichtingen De 38 bedrijven in de scope hebben 46 toezeggingen gedaan aan VBDO om volgend jaar hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren.

Over dit rapport

Dit rapport geeft inzicht in de status quo van de duurzaamheidsprestaties van de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, met een focus op door VBDO geselecteerde thema’s. In totaal werden 38 bedrijven beoordeeld op drie geselecteerde ESG-thema’s, gevolgd door vragen voor en tijdens hun Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). De criteria en de scoringsmethodologie (met een vergelijking met vorig jaar) worden respectievelijk uitgelegd in bijlagen 2 en 3.